Jak si vybrat kuchyňskou linku

Jak si vybrat kuchyňskou linku III. odstavec

Při výběru kuchyňské linky bývá důležitým parametrem vzhled a také cena. Jenže to nejsou jediné body, kterými bychom se měli řídit. Kuchyňská linka musí být rovněž praktická a také kvalitní.

Zátěžové prostředí

Nezapomeňte, že kuchyně představují nejvíce zátěžové prostředí v bytě. Vaří se v nich, takže na nábytek působí změny teploty, vlhkost vzduchu. S nábytkem neustále manipulujeme, otevíráme a zavíráme dvířka, vysouváme zásuvky, používáme pracovní desky. Aby nábytek takové namáhání vydržel, musí být vyroben kvalitně a pochopitelně také z kvalitního materiálu. Nikdo přece nechce, aby musel kuchyni za pár měsíců opravovat, anebo si pořizovat novou. 

 

Od lamina k masivu

V materiálech, které se používají k výrobě kuchyňských linek, vede lamino. Přednost dostává hlavně díky nízké pořizovací ceně. Nutno mu ale také přiznat, že má poměrně nízké nároky na údržbu a je celkem odolné. Vyrábí se z něj hlavně korpusy, u levnějších modelů kuchyní i dvířka nebo pracovní desky. Další materiál, který by vás měl zajímat, je MDF deska. Ta se používá hlavně pro výrobu dvířek a čelních ploch zásuvek. Dvířka z MDF desky bývají fóliovaná nebo lakovaná. Nabízejí odolnost proti změnám teplot, vlhku a také oděru. V kuchyni se můžete setkat i s masivním dřevem. V tomto případě ovšem vítězí design, tedy krása přírodního materiálu, nad praktičností, protože dřevo se přizpůsobuje podmínkám okolí. Z toho je jasné, že v kuchyni bude díky vlhkosti a nestálé teplotě pracovat. O krásu přírodního dřeva ale nepřijdete. Výrobci tento problém vyřešili s pomocí masivní biodesky, která je lepená z masivních lamel. Právě proto se jednotlivé části nábytku nekroutí. Další možností jsou dýhované desky, kde podklad tvoří dřevotřísková nebo MDF deska a na ni je nalepená tenká vrstva dřeva, dýha.

Jak si vybrat kuchyňskou linku III. odstavec 3Pozor na pracovní desku

I tady platí, že kvalitu dělá cena. Zvažte všechny možnosti, abyste za pár let nemuseli pracovní desku měnit za novou. Běžně se používají MDF desky, ale krásný je umělý nebo přírodní kámen, lepené dřevo a objevují se i skleněné nebo dokonce kovové (nerezové) pracovní desky. Při výběru je důležitá především tloušťka desky, která by u MDF desek či lamina měla být alespoň třícentimetrová. V případě kamene, jak umělého tak přírodního, postačí dva centimetry.

Uspořádání na míru

Pokud máte možnost, dopřejte si uspořádání kuchyně na míru. Kvalitní kuchyňské studio by vám mělo nabídnout pomoc designera, který s vámi probere stávající zařízení kuchyně a doporučí změny, díky kterým se budete v nové kuchyni pohybovat mnohem efektivněji a samozřejmě bezpečně. V novém uspořádání kuchyně byste měli mít nejenom všechno při ruce, ale současně dbejte i na nadčasové využití. Co to znamená? Tak například dnes vám nejspíš nedělá problém se ohnout k troubě v klasickém sporáku. Jenže za pár let by to mohl být problém, a to nemluvě o tahání těžkých pekáčů ven. Tenhle nepříjemný detail snadno vyřeší zabudování trouby v odpovídající úrovni, díky které se už nebudete muset ohýbat. Stejně tak je dobré si rozmyslet ukládání nádobí, výšku skříněk apod.

Jak si vybrat kuchyňskou linku III. odstavec 2

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.